Wednesday, February 15, 2012

Sistem Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)


UPDATED 16/1/2041

The APDM web address has been changed to http://apdm.moe.gov.my/.

Now comes another new online system, Aplikasi Pangkalan Data Murid ( APDM ), which is to update on pupils' profile, some thing like Sistem Maklumat Murid (SMM). We expect this will replace the SMM soon. Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) will become the main database of linking all other systems introduced recently such as the SAPS, SPPBS and others.

KPM has setup this Pangkalan Data Murid online which will include pupils profile as well as the parents.

Schools administrator of this Aplikasi Pangkalan Data Murid (supposed to be HM or PK) will register all classes and class teachers in the system. After that, it will be class teachers to update on their pupils profile. Teachers will login the APDM system with their IC number and the password given by the administrator.

We bet many teachers are still unaware of this new system :) But the dateline of APDM update is around 24 February 2012 depending on states.
 

For Surat Siaran and user manual APDM , click here.

214 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 214 of 214   Newer›   Newest»
Anonymous said...

Saya guru tahap 1...hrp ada peg yg boleh kemukakan segala luahan guru-guru di ruangan komen ini kpd para pak menteri. Cuba pihak kementerian ikut logik..tugas guru adalah utk mendidik dan mengajar budak2 selaras dgn sukatan pelajaran. jadi, guru perlu menyiapkan segala BBM, RPH dan merancang PdP yg berkualiti. Tapi, ketikaini,guru-guru byk dibebani dgn tugasan yg tidak boleh membantu meningkatkan tahap akademik pelajar. belum lagi dgn bidang ko-K dan sukan..hanya guru tahu apa yg berlaku di sekolah. terlalu byk kerja yg perlu dibuat sehinggakan kualiti setiap kerja merosot krna tak mampu diuruskan dgn baik..guru-guru pun manusia yg ada kehidupan peribadi dan keluarga. kalau keluarga dan anak sendiri terabai bagaimana hendak menjadi pendidik yg baik..Menteri perlu fikir yg lojik pada akal dan situasi..bukan paperwork yg sedap didengar shj perlu diambil kira..bukan untuk menentang dasar kerajaan, tapi cuba untuk mengemukakan pendapat agar pendidikan negara tidak terjejas dgn suatu yg mengarut. kami cikgu tidak mendidik n tidak dididik untuk menurut shja pihak atasan yg dirasakan kurang waras..

Anonymous said...

Sistem Pendidikan Negara kurang bermutu kerana pihak atasan menunjukkan gaya yang tidak baik. pihak guru-guru diingatkan agar mengikut semua dasar yg telah ditetapkan dan tak boleh bantah. semasa kursus CPD hjg thn 2012 ada seorang pegawai kata, kalau tak setuju dgn dasar pendidikan pi cari kerja lain. Adakah itu amalan kerja yg baik? Guru bantah dan bg respon kurang setuju kerana mereka sedar ttg kelemahan sstu dasar..kalau dah pihak atasan perangai kurang bermoral dan bodoh, sistem negara akan selama-lamanya teruk. walau pun begitu sikap pihak atasan, tetapi para guru tetap akan mendidik anak bangsa dengan nilai dan norma yg baik..itu janji para guru. kami tak ikut cara didikan pihak atasan yg tidak bermoral itu.

Anonymous said...

Kita macam anjing menyalak bukit,,, org yang buat program ni dah kaya raya,,, pegawai atasan dah naik gaji,,, kita yang masih kecundang,,, inilah pendidikan bertaraf dunia,,,

Anonymous said...

What kind of a system is this. My daughter is in year 3 and till now I still could not enter the online result check!!!. What crap system is this!!!

Anonymous said...

Wah.....x sabarnya aku menunggu 2 tahun lagi utk say goodbye kpd segala e-siput KPM. Bagus lagi bukak Fb ka, Twitter ka.....x sampai 10 saat dah ada......apa jenis server KPM pakai ni?......Beli di Low Yat ka????

Anonymous said...

Web tranubgkite dan facebook disekat.adakah web ini sangat merbahaya...jika merbahaya sangat. Skmm terus sekat la... Ni line sekolah je sekat...3 suku betul orang yg buat polisi internet sekolah ni...

Anonymous said...

to my dearest friends.i also face the same.but by hook or by crook we have to settle our task. apa orang kata , buat setakat mampu. please dearest friend jgn sakit diri sendiri sebb ada yg nak naik kan nama dia. kito sakit sapo eh nak jago kito jeng oii.....depa habaq tak dapet nak nolong...ha itu jawap nyo eh.

happy dan tenanhkan diri. berzikir la banyak baanyak pengubat hati.
anok den nak pilih guru den idak bagi e.sebab guru bagaikan pak turut.silap kato anggap kito membangkang.silap ari bulan agarlah anak penen, senoi nun.....di hujung utan.kawan le dengan sang beruk and orang utan...sebab anak depe tak mau kesekolah walau cantik serba indah.hutan juga di pilin berlari dengan sang kancil and rusa.bebas berkaki ayam pegang sumpit. bila di tanya jawap nya kamek bahgiaq begini......hu seronokk nya tanpa tekanan mereka itu

Anonymous said...

SPS MEMBEBANKAN!!!!.

Anonymous said...

Tak taulah kenapa, ramai sangat guru yang mengeluh dan merungut pasal APDM, Hrmis, eOperasi, semuanya guru ke yang buat. Di sekolah, saya PT hanya seorang tetapi saya yang buat. Memang geram dengan sistem. Bila x masuk data PPD akan telefon, GB & GPK g meeting akan telefon, kehadiran murid & guru mesti masuk sblm jam 9.00 pagi tapi sistem... aduh !!!!!!!!! pening.

Anonymous said...

APDM menyusahkan...sbg kerani pun, saya rasa tension dgn APDM ni...setiap pagi nak masukkan data kehadiran murid...sistem pula terlalu lemah..sekejap ada...sekejap tak ada...tak boleh nak buat kerja lain....duk tunggu hok tu je...kerja lain habis tergendala....Ya Allah sebab apa lah boleh wujud sistem macam ni....

A.R Bar said...

saya rasa kerajaan buat sistem nih dah la bajet besar giler...juta-juta mengalahkan bajet FB dan Google jer... tapi dari segi kelajuan dan kecepatan akses... lagi laju lebih lagi Diorang dari kita punya server APDM atau Kementerian punya.. walhal bajet surver FB dan Google lagi ciput... mutu mereka lebih keunggulan dari kita punya... mana pergi mutu kerja kite hanya nak harapkan keluar bajet besar jer tapi keje ciput... apa nih???? buang duit rakyat ke...duit kerajaan tu la duit rakyat!!!! claim banyak giler.... harga barang pun tak sampai banyak tu... tak professional... keje makan rasuah jer... sampai habis duit pun memang takkan tercapai hasrat nak advance perkhidmatan nih... lantak la

Anonymous said...

macam banyak sangat kerja cikgu tuh..kerja lebih sikit nak merungut,gaji nak banyak..xsepadan dengan kerja yg dibuat..nak masukkan data murid jaa,guru kan bersama dengan murid..nama jawatan pun PENDIDIK..JADI TUNAIKAN LAH IBADAH YANG DIAMANAHKAN....

Unknown said...

hang jadilah cikgu..baru hang tau ....jangan sedap cakap je ok....

Unknown said...

kerajaan patut menurunkan umur persaraan pilihan kepada 50 tahun atau 25 tahun genap berkhidmat..kerana dari pemerhatian saya ramai guru yangdah tak larat untuk meneruskan perkhidmtan mereka atas sebab bebanan kerja yang berat..Guru patut dibenarkan pencen pilihan dgn diberi pencen bulanan mereka pada tempuh tersebut....Ramai guru yang dah tak larat terpaksa meneruskan perkhidmatan mereka semata mata kerana pencen bulanan hanya akan diberi pada usia 55 tahun bagi yang berkhidmat selepas 16 April 1991.....Mohon dipertimbangkan semula perkara ini...Apabila lebih ramai guru bersara awal...tempat mereka boleh di isi oleh guru2 baru yang begitu ramai menunggu untuk posting.



«Oldest ‹Older   201 – 214 of 214   Newer› Newest»

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Automatic Notification

Enter your email address to receive new updates :

Please check your 'JunkMail' or 'Spam' if you do not receive the confirmation email in your Inbox